Erzincan'da Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Denetimleri Başladı Erzincan'da Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Denetimleri Başladı

Güneşten kaynaklanarak yaşlanmaya bağlı oluşan hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkan lekelerle sık karşılaşılıyor. Sonbahar ve kış ayları leke tedavisine başlaması için en uygun mevsimler arasında yer alıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Harika Ödemiş, cilt lekelerinin tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Deri renginde koyulaşmalar, ton değişiklikleri ve lekeler cilt problemlerinin başında geliyor. Fazla güneşe maruz kalma, ilerleyen yaş, gebelik, hormonal değişimlere neden olan durumlar, akne ve bazı diğer deri hastalıkları, kullanılan yanlış ürünler gibi hem iç hem de dış etmenlerden ötürü oluşan lekeler kişiler için önemli bir kozmetik sorun oluşturuyor.  Leke tedavisinde kullanılan leke açıcı kremler, peelingler, mezoterapiler, lazer uygulamaları gibi pek çok yöntem bulunuyor. Bazen leke tedavisi hem hasta hem hekim için zorluk yaratabiliyor.  Etkin bir şekilde tedavi edilse de lekeler tekrarlayabiliyor. Tedavide kullanılan uygulamalar; lekelerin daha az görünür hale gelmesini sağlamalarının yanı sıra cildi daha canlı, pürüzsüz, parlak ve yumuşak getirdikleri için de hastaları tedavi sonunda oldukça mutlu ediyor. Oluşmuş lekelerin giderilmesi ve bu lekelenmelerin yeniden oluşmasını engellenmek  için kullanılan leke tedavilerinin seçimi, seans sayısı, süresi kişiye göre değişmekle birlikte  tüm süreçler uzman hekimler tarafından planlanıp uygulanması gerekiyor. Uzman hekimler tarafından uygulanan bu tedavilerde büyük bir yan etki gelişme riski yok denecek kadar azdır. Bazen lazer, peeling uygulamaları sonrası geçici kızarıklıklar ve soyulmalar görülmesi normal olup leke tedavileri, acı verici işlemler olmamasının yanı sıra ortaderi tedavisi, lazer gibi işlemlerden önce hasta konforunu artırmak amacıyla topikal anestezik kremler uygulanabilir.             

LEKE TEDAVİSİNDE ÖNE ÇIKAN YÖNTEMLER :

Renk açıcı kremler: En sık hidrokinon, arbutin, C ve E vitamini, kojik asit, niasinamid içeren kremler ile sitrik asit, glikolik asit, mandelik asit gibi AHA içeren peeling etkili kremler leke tedavisinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra  retinol içerikli kremlerde deride soyulma etkisi gösterdikleri için tedaviye yardımcı olarak kullanılıyor.

Kimyasal peelingler: Kimyasal peeling (soyma) özel hazırlanmış kimyasal solüsyonlar ile gerçekleştiriliyor.   Leke tedavisinde fazla  kullanılanlar glikolik asit gibi meyvelerde bulunan AHA içerikli solüsyonlardır. Glikolik asit içere solüsyonlar özellikle hafif leke sorunu olan cilt tiplerinde , aşırı soyulma istemeyen kişilerde ortalama 3-6 seans şeklinde 2-4 hafta arayla uygulanarak  daha şiddetli leke problemi olup derin peeling ihtiyacı olan kişilerde Fenol ve TCA içerikli güçlü solüsyonlar kullanılıyor.

Enzim peeling (Leke maskesi): Lekeye özel bir karışım olarak hazırlanmış enzim içerikli leke maskesi ciltte 8 ile 10 saat arasında bekletilerek, maske durulanır ve 4-5 aylık bir idame kremi veriliyor.

Mezoterapi: Leke giderici içeriklerle hazırlanmış özel solüsyonların deriye enjekte edilmesi şeklinde uygulanıyor.

Lazer tedavileri: Leke tedavisinde lekenin yaygınlığına ve koyuluğuna göre farklı tip lazerler kullanılıyor.  Cilt rengini veren melanini hedef alan Q anahtarlı lazerler, derinin en üst tabakasını soymasıyla  etki gösteren fraksiyonel lazerler, melanini hedef alan bir mikrofraksiyonel lazer sistemi olan Thulium lazerler ve IPL cihazları da leke tedavisinde en çok tercih edilen ışık sistemlerindendir.

Kaynak: Haber Merkezi