Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Birol Karadoğan, TAGEM hakkında bilgiler verdi.
Karadoğan: “Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğü olarak faaliyet gösteriyoruz. Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak 49 adet araştırma enstitümüz bulunmaktadır. Tarımın her alanında çalışmalar yürüten bir enstitüyüz ve bünyemizde birçok uzman araştırmacı bulunmaktadır. Tarım Bakanlığı'nın araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürüten bir birimiz. Bugün burada, Tarım Bakanlığı'na bağlı olan Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün proje tanıtım etkinlikleri günü dolayısıyla buradayız. Her bir araştırma enstitümüzün ülke tarımına katkıları büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmalar, adeta gizli kahramanlarımız olan araştırmacı arkadaşlarımızın elinden çıkmaktadır. Bugün, sayın protokolün katılımıyla proje tanıtım günleri etkinliğimizi düzenlendi. Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığımızla birlikte buradayız ve arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu değerli projeleri inceledik. Her bir çalışma, kendi alanında değer taşıyan projelerdir.
“PROJELERİN RAPORLANIP RAFLARDA DURMASINI İSTEMİYORUZ”
Tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunu ve büyük ülkelerin tarımı stratejik planlarının öncelikli alanlarından biri olarak gördüğünü belirten Karadoğan, “Bu projelerin, ülke tarımına, bölge tarımına ve il tarımına katkı sağlamasını umuyoruz. Elbette, bu projelerin sadece raporlanıp raflarda durmasını istemiyoruz. Bu projeleri, raporladıktan sonra gerekli merciler aracılığıyla ve Bakanlığımızın yayın kanalları ile tüm üreticilere ulaştırmayı planlıyoruz. Artık savunma sanayinin ne kadar stratejik olduğunu biliyoruz; aynı şekilde tarımın ve gıdanın da stratejik öneminin farkındayız. Büyük ülkeler, stratejik planlarını yaparken tarım ve gıdayı öncelikli alanlar olarak belirliyorlar. Biz de Genel Müdürlük olarak bu bilinçle, ülkemiz açısından değerli olan bu çalışmalara destek sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İnşallah, ülkemiz adına çok değerli çalışmalara imza atmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Erzincan Araştırma Enstitüsü'nün bahçe kültürleri alanında yaptığı araştırmalar ve bu çalışmaların bölgesel ve ulusal düzeydeki önemi vurgulayan Karadoğan, “Erzincan Araştırma Enstitümüz bahçe kültürleri konusunda araştırma yürüten bir kuruluştur. Erzincan ili ile birlikte bölgede 16 ilde bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, süs bitkileri, hastalık zararları ve kuru fasulye gibi alanlarda ciddi çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar hem bölgenin ihtiyaçlarına yönelik hem de ülkenin ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, özel sektör, ajanslar ve TÜBİTAK gibi kuruluşlarla işbirliği yaparak projelere imza atmaktadır. Arkadaşlarımızın yürüttüğü bu çalışmaların gelişerek devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
“TARIM UZMANLARIYLA İSTİŞARE EDİN VE TEŞKİLATLARLA İRTİBATI KOPARMAYIN”
Karadoğan, çiftçilerin ve tarım teşkilatlarının etkili bir işbirliği içinde olmalarının önemi vurgulayarak, “Çiftçilerimize söylemek istediğimiz şey şudur: Öncelikle mutlaka bu işi bilenlerle istişare edip, ondan sonra çalışmalarını yapmalılar. Yani gübrelemeden tutun tohum seçimine kadar bitki besleme çalışmalarına kadar tarım teşkilatlarıyla irtibatlarını koparmadan mutlaka işlerine devam etmeliler. Hem onlar açısından hem de teşkilatlarımızın aktif olması açısından bu çok önemlidir” dedi.
“YATIRIMCILARIMIZI TARIMI PROFESYONEL BİR ŞEKİLDE YAPMAYA TEŞVİK EDİYORUZ”
Tarımın stratejik bir sektör olduğu ve yatırımcıların tarıma profesyonel bir şekilde yatırım yapmaya teşvik edilmesi üzerinde duran Karadoğan, Tarım ve gıda artık geleceğin ve insanlığın vazgeçilmez bir olgusu ve hiçbir zaman yok olmayacak, sürekli ihtiyaç duyulan bir alandır. Bu nedenle yatırımcılarımızı tarımı profesyonel bir şekilde yapmaya teşvik ediyoruz. Tarım stratejik bir sektördür ve ülkelerin kalkınması tarımla başlamıştır. Bu yüzden yatırımcılarımızı tarıma yatırım yapmaları konusunda teşvik etmek istiyoruz. Neticede araştırma enstitüleri yeni teknikler, yeni modeller ve yeni yetiştirme teknikleri ile yeni tohumlar ortaya çıkarmaktadırlar. Bizim enstitülerimizde elde ettiğimiz yerli ve milli tohumları ve çeşitleri kullanmalarını öneriyoruz. Bu, tarım sektöründe verimliliği artırarak ülkemizin tarım potansiyelini daha da yükseltecektir.” ifadelerine yer verdi.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü İsmail Esmek, gerçekleştirilen etkinlikte, enstitünün yürüttüğü projeler ve çalışmalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
“YAPILAN ÇALIŞMALARIN GÖRÜNÜRLÜĞÜ UZUN YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKABİLMEKTE”
Esmek konuşmasında, “TAGEM'e bağlı enstitülerin içerisinde yer alan Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak, TAGEM ve özel sektör destekli projelerimizi ve yaptığımız çalışmaları tanıtmak amacıyla bugün böyle bir etkinlik düzenledik. Sayın Vali Yardımcımız, sayın protokolümüz, sayın basın mensuplarımız, kurumlardan gelen diğer değerli misafirlerimiz ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerimiz, hepsi de katılım sağladı. Hepsine ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Acizane şunu söylemek isterim; kurumumuz uzun yıllardan beri burada hizmet vermektedir. Burada yapılan çalışmaların görünürlüğü maalesef uzun yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir. Araştırma çalışmaları uzun yıllar sürdüğü ve uzun yıllar sonra sonuç alınabildiği için, direkt netice alınamadığı için sanki az çalışıyormuşuz gibi bir algı oluşmakta. Bu sebeple sizleri davet ederek yapmış olduğumuz çalışmaları birebir tanıtma imkânı bulduk. Bu nedenle gelen misafirlerimize de teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Haber: Seher Özbilir