Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından 8 ay geçti. 9 işçinin yaşamını yitirdiği ve acımızın taze olduğu günlerden geçerken, konuya ilişkin açıklamalar ardı sıra gelmeye başladı.
İliç’teki altın madeni açılmalı mı?
Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından 8 ay geçti. 9 işçinin yaşamını yitirdiği ve acımızın taze olduğu günlerden geçerken, konuya ilişkin açıklamalar ardı sıra gelmeye başladı.
İliç’te 13 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen maden kazasında 9 işçimiz hayatını kaybetmişti. Olay sonrası maden yetkililerinin içinde bulunduğu belirtilen 12 kişi tutuklanmış ve daha sonra 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Şu an ise hâlihazırda maden kazası ile ilgili sorumluların hukuki süreçleri adli merciler tarafından devam etmekte.
Elbette ki bu elim faciaya neden olanların mutlaka cezalandırılması ve gereken en ağır yaptırımın alınması gerekiyor. Ancak Anagold Maden işletmesi yetkililerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda, asıl sorumlunun Amerikan Dizayn Firması yönünde olduğu bilgileri aktarıldı.
Dizayn Firmasının Türkiye’deki yetkililerinin tutuklandığı, Amerika’daki asıl sorumluların ise bu süreçte Türkiye’ye gelmedikleri de edinilen bilgiler arasında.
Söz konusu olay sonrası asıl sorumlularının nasıl cezalandırılacağı ise merak konusu.
12 Ekim 2024 tarihinde İliç Çöpler Madeni’nde gerçekleştirilen basın açıklaması sonrası edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, madende, toprak kayması sonrası üretim yöntemi değişti. Daha önce yüzde 89 oranında sülfit tesisi ve yüzde 11 oranında yığın liç olmak üzere iki üretim yöntemi kullanılan madende, artık üretimde tamamen sülfit tesisine geçildiği belirtildi.
Çevre etkileri için alınan tedbirle ile ilgili Anagold Maden şirketinin modern bir laboratuarı bulunuyor. Ayrıca elde edilen analizler Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından da inceleniyor. Çevreden gelen numunelere bu laboratuarlarda incelendikten sonra ayrıca bağımsız laboratuarlarda da inceleniyor. Analizler sonrası herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda gerekli müdahalelerde bulunuluyor.
Çevrede meydana gelebilecek olaylar ile ilgili son sistem radarlarla radar izleme merkezinden kontrol ediliyor. Bu anlamda, alınması gereken tedbirler hayati önem taşımakta.
Altın madeninde karşılaştığımız durumda daha öncesi yabancı personeller tarafından yönetilen üretim aşamalarının şu anda tamamen Türk mühendisleri tarafından yönetiliyor olması, ülke madenciliği açısından önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmakta.
Ancak, Amerikan Dizayn firmasının üretim usulüne bağlı kalmasından dolayı kazanın meydana geldiğini ifade edildi.
Anagold Altın Madeni, binlerce işçi ve onlarca mühendisin çalıştığı maden işletmesi ülke çapında ilk onun arasında sayılmakta.
İliç’in şu an nüfusu yaklaşık 11 bin civarında ve birçok kişi madende çalışıyor. İliç’te daha önce hayvancılık yapan birçok kişi hayvanlarını satarak madende işe girdi. Şimdi İliç’te yaşayan vatandaşların meraklı bekleyişleri sürüyor: “Maden ne zaman açılacak? Biz ne zaman çalışmaya başlayacağız?”
Anagold Maden yetkililerinden aldığımız cevapta, hukuki sürecin devam ettiği, sorumlularının tutuklu bulunduğu ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile ilgili iptal olan izinlerin yeniden verilmesi durumunda çalışmaların başlayacağı bildirildi. Ancak İliç’te mevcut altın rezervinin 2040 yılına kadar sürebileceği, son teknolojiye sahip olduklarını ve bundan sonra bu tür kazaların yaşanmayacağı yetkililer tarafından ifade edildi.
Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde, bir yandan çevrede oluşabilecek zararlar göz önünde bulundurulurken, bir yandan binlerce kişinin işsiz kalması, bir yandan da Erzincan’da birçok sosyal projede maddi destek sağlayan ve yargı süreci devam eden Anagold Altın Madeni işletmesinin akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.